14 Temmuz 2010 Çarşamba

İSHAL SALGINININ NEDENİ: NORO VİRÜSÜ

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık Açıkladı: “Sürmene ilçesinde 9 Temmuz 2010 tarihinde başlayan ve 4 gündür devam eden ishal vakalarının nedeni Noro Virüsü” dedi.

Trabzon Valisi Dr. Recep KIZILCIK, FOTO: Muhammet YAVRUOĞLU

Vali Kızılcık, 9 Temmuz 2010 tarihinde, Sürmene Devlet Hastanesine olağan dışı hasta gelmeye başladığını ve bunun üzerine İl Sağlık Müdürü ile gerekli personeli inceleme yapmak üzere ilçeye gönderdiklerini hatırlattı.

Özellikle karın ağrısı ve mide bulantısı şikâyetleri nedeniyle gelen hastaların tedavilerinin ardından taburcu edilmeye başlandığını belirten Vali Kızılcık:

“Salgının nereden kaynaklandığını araştırmaya başladık. Üniversitemiz ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün ortak çalışması sonucunda özellikle gelen hastalarımızın belirli mahallelerden geldiğini görerek, o bölgedeki içme suyu kuyularının klorlanıp klorlanmadığını tespit etmek üzere yaptığımız araştırmalar sonucu bir kuyunun belirli bir süre motorunun bozuk olması nedeniyle çalışamadığını ve otomatik klor tankının da boşalmış olduğunu tespit ettik.

Kuyudan alınan numuneleri hem Samsun’daki laboratuara hem de

Ankara’daki Hıfzıssıhha Enstitüsü’ne gönderdik. Ankara’dan gelen sonuçlara göre söz konusu kuyuda klor yetersizliği nedeniyle bu ishal vakasının ortaya çıktığını ve neden olan virüsün de Noro Virüsü olduğu bizlere bildirildi” diye konuştu.

Vali Recep Kızılcık, bugünkü verilere göre 4 günlük süre zarfında Sürmene’de 1800 vatandaşın hastanelere başvurduğunu belirterek;

“Hastaneye başvurular giderek azalıyor, bugün itibariyle bu sayı 50’ye kadar düştü. Salgın etkisini yitiriyor” şeklinde konuştu.

Salgına Noro Virüsü’nün neden olduğunun belirlenmesinden sonra bunun çok korkulacak bir durum olmadığının ortaya çıktığını da ifade eden Kızılcık, sulardan kaynaklanan bu tarz bir virüs salgını ile bundan sonra karşılaşılmaması için tüm il genelinde gerekli tedbirlerin alınarak, içme sularının klorlanmasına dikkat edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (V. BASIN)

HABER: Muhammet YAVRUOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder