11 Temmuz 2010 Pazar

Yavuz Selim İlköğretmen Okulu Mezunları, Erzurum Ilıca’da Buluştu


Yavuz Selim İlköğretmen Okulu Mezunları, Erzurum Ilıca’da Buluştu
Geleneksel olarak her yıl yapılmaya başlanan Erzurum Ilıca Yavuz Selim İlköğretmen Okulu Mezunları Buluşması, bu yıl 01 Temmuz 2010 Perşembe Günü Saat 9.00’da Erzurum Ilıca İMKB Yavuz Selim Anadolu Öğretmen Lisesi’nde gerçekleşti.

Her yıl geleneksel olarak yapılmaya başlanan ve geçtiğimiz yıl Akçaabat’ta toplanan Erzurum Ilıca Yavuz Selim İlk Öğretmen Okulu mezunları bu kez okullarının bulunduğu Erzurum Ilıca İMKB Yavuz Selim Anadolu Öğretmen Lisesinde, 1 Temmuz 2010, Saat 09.00’da buluştular.
Birçok ilden katılan mezunların yanı sıra Trabzon Akçaabat, Çarşıbaşı ve Vakfıkebir’den de çok sayıda eski mezun, birkaç küçük otobüs kiralayarak, buluşmaya katıldı.

Geleneksel buluşma için oluşturulan İletişim Komitesinde;

Trabzon’dan Salih İNAN, Keleş HACISALİHOĞLU, Yusuf AKAYA, Şener SEYMEN, Mehmet GENÇ, Hasan Basri BAL, Erzurum’dan Yaşar Nuri ŞAHİN, Fevzi BUDAK, Ömer TERZİOĞLU, Ali KABA, Ömer DENGİZ, Müslim AKDEMİR, Taşkın ÖZTAŞ, Ankara’dan Mevhibe SOLAK, Esmani KIRMIZI, Sakarya-Kocaeli’nden Şeker YILMAZ yer aldı.

01 Temmuz 2010 Saat 09.00’da Erzurum Ilıca İMKB Yavuz Selim Anadolu Öğretmen Lisesinde yapılan toplantı; Açılış, Saygı Duruşu, ;İstiklal Marşı, Konuşmalar, Anılar, Slâyt Gösterileri, Kültürel etkinlikler, Öğle yemeği, Kaplıcalar ve Serbest Gezi ve Erzurum Öğretmen Evindeki Akşam Yemeği ile sona erdi.

Okul’un eski mezunlarından olan ve eşi Birsen Hanım ile buluşmaya katılan Trabzon’un tanınmış eğitimcilerinden Salih İNAN:

Bu program 6 yıldır yapılıyor. Buluşmaya, Yavuz Selim Öğretmen Okulu’ndan mezun olanlar, okuldan emekli olan ve halen görev yapan öğretmenler eşleriyle birlikte katılıyorlar. Her yıl bu programı düzenlemeye, anıları tazelemeye çalışıyoruz.

İletişim Komitesinde yer aldığım arkadaşlarımla birlikte aynı dönemde mezun olduğumuz arkadaşlara ulaşarak, yoğun bir katılımın olmasını sağlamaya çalıştık. Bu buluşmayla arkadaşlar uzun yıllar görüşmediği arkadaşlarıyla görüşme fırsatı buldular, hasret giderdiler.

01 Temmuz 2010 Perşembe tarihinde saat 09.00’da okulda yaptığımız mezunlar toplantısında konuşmalar yapıldı, anılar tazelendi, slayt gösterisi sunuldu. Kültürel etkinlikler ile Erzurum’un tarihi yerlerine geziler düzenlendi.

Buluşma Programı Erzurum Öğretmen Evinde düzenlenen yemek eğlence ile sona erdi. Bu toplantıya bizler gibi Türkiye’nin dört bir yanında eğitimcilik yapan birçok arkadaşımızla bir araya gelmiş olmanın heyecanını yaşadık”
dedi.

Erzurum Ilıca Yavuz Selim Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun Tarihçesi

Erzurum’a bağlı Ilıca İlçesinin 2 km Güneyinde bulunan Yavuz Selim Yatılı İlköğretim Bölge Okulu 1942 yılında Pulur Köy Enstitüsü olarak açılmıştır.

1954 yılında adı Pulur İlköğretmen Okulu olarak değiştirilmiş, 1958 yılında Yavuz Selim İlköğretmen Okulu olarak, öğrenimine devam etmiş ve 1978 yılında öğretmen okullarının lağvedilmesinden sonra bu okulun adı Yavuz Selim Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’na dönüştürülmüştür.

Yavuz Selim Yatılı İlköğretim Bölge Okulu da yatılı okul olması sebebiyle öğrencilerin eğitim ve öğretimi başta olmak üzere gündelik hayattaki tüm faaliyetlerini gerçekleştirecekleri bir mekândır.

Yavuz Selim Yatılı İlköğretim Bölge Okulu 1942 yılında Ilıca bucağı merkez ilkokulunda kurularak 3 idareci, 10 öğretmen ve 200 de öğrencisiyle öğrenimine devam etmiştir.

1943-1944 öğretim yılında diğer köy enstitüleri tarafından gönderilen ekiplerce yapılan binalara taşınarak, öğrenimine burada başlamıştır.

Çevresinde bulunan Pulur Köyü ve doğusunda akan Pulur Çayından ismini alarak Pulur Köy Enstitüsü adı altında öğrenimine devam etmiştir. 1954 senesinde Pulur ilk öğretmen okulu olarak değişti ve 1958 yılında da Yavuz Selim İlk Öğretmen Okulu ismini alarak öğrenimine devam etti.

Yavuz Selim İlk Öğretmen Okulu, kuruluşunda 5 sınıflı olarak öğretim yapmış, 1953 yılında 6 sınıfta çıkarılmış ve 1973-74 ilköğretim yılında da 7 sınıfa çıkartılarak, üniversitelere girme hakkı tanınmıştır.

Kuruluşundan 1952 yılına kadar karma öğretim yapan okul, 1952 yılında kız öğrencileri İzmir Kızılçullu Köy Enstitüsüne nakledilmiş, yalnız erkek öğrencilerle öğretime devam edilmiştir.

1962 yılında tekrar karma öğretime gidilmiş, ancak yalnızca Erzurum Bölgesinden kız öğrenciler alınmıştır.

Yavuz Selim İlköğretmen Okuluna Erzurum, Trabzon, Gümüşhane ve Bingöl illerinden, öğrenci alınmıştır.

İlkokula dayalı 7 sınıflı bir ilk öğretmen okuludur. Geçen yıllarda 8 ahşap binada öğretim yapan okul, ikinci 5 yıllık planın öngördüğü 1968 yazında HK planında başlanan 10 milyon TL yatırımla inşası tamamlanan şimdiki modern binasına 1972-1973 öğretim yılı başında geçilmiştir. Öğretim yapılan bu binalarda 725 yatılı, 140 gündüzlü olmak üzere 865 öğrenci olup bunların 130'u yatılı kız öğrenci bulunmaktaydı.

Her yıl çok sayıda mezun veren Yavuz Selim İlköğretmen Okulu, ilk öğretmen seferberliği hizmetine önemli katkıda bulunmuştur. Bu güne kadar 2496 asıl ve 49 da okul dışı mezun vererek, hizmetini sürdürmüştür.

Yavuz Selim İlk öğretmen Okulu yakın zamana kadar döner sermayeli bir işletme durumundaydı. 1500 dönümlük bir araziye sahip döner sermaye de tarım ve hayvancılık ağırlıklı uygulama dersleri yapılmıştı. Ayrıca, okulun ve okul mensuplarının ihtiyaçlarını karşılayabilen; süt, yoğurt ve peynir gibi gıda maddeleri de imal edilmişti.

Yavuz Selim İlk öğretmen Okulu, 63 yıllık mazisi içerisinde yüzlerce öğretmen ve idareci yetiştirmiştir. 1992 yılından itibaren Anadolu Öğretmen Lisesi olarak öğretim faaliyetine devam etmekte iken; 1997 yılında Erzurum Nevzat Karabağ Anadolu Öğretmen Lisesinin açılmasıyla bir süre öğretime ara vermiş ve 2003-2004 öğretim yılında yeniden hizmete açılmıştır. Bu yeni dönemdeki ilk mezunlarını 2006-2007 öğretim yılında vermiştir.

2004 Aşkale depreminden sonra Erzurum Çat yolundaki geçici bir binada öğretime devam eden okul, günümüzde eski yerinde bir çok fonksiyonu içine alan bir kompleks şeklinde inşa edilen yeni ve modern binasında öğretime devam etmektedir.


HABER: Muhammet YAVRUOĞLU


2010 BULUŞMASINDAN BAZI GÖRÜNTÜLER:










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder