5 Eylül 2010 Pazar

1400. yılında Kur'an Sergisi açıldı

El yazması Kur'an-ı Kerim ve cüzlerinden oluşan 250 eserin yer aldığı "1400. Yılında Kur'an Sergisi", Türk ve İslam Eserleri Müzesinde açıldı.

Kur'an-ı Kerim'in ilk nüshaları olarak kabul edilen 250 binyapraklık "Şam Evrakı Koleksiyonu"nun nadir parçalarıyla, büyük bir bölümü ilk defa sergilenen el yazması Kur'an-ı Kerim ve cüzlerinden oluşan 250 eserin yer aldığı "1400. Yılında Kur'an Sergisi", Türk ve İslam Eserleri Müzesinde açıldı. Dünyanın sayılı koleksiyonları arasında yer alan ve pek çok örneği yayımlanmamış Kur'an-ı Kerim'lere sahip Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Yıldız Holding ana sponsorluğunda, Antik A.Ş organizasyonuyla Kur'an'ı Kerim'in indirilişinin 1400. yılında görkemli bir koleksiyonu sanatseverlerle buluşturdu.
Serginin açılışına, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın eşi Beyhan Bağış, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, eski Diyanet İşleri Baş kanı Tayyar Altıkulaç, Louvre Müzesi İslam Sanatları Küratörü Sophie Makariou, İngiliz National Museum İslami ve Çağdaş Ortadoğu Müdür Yardımcısı Venetia Porter, Berlin İslam Sanatları Müzesinden Yardımcı Araştırmacı Filiz Çakır da katıldı.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi Müdürü Seracettin Şahin ile küratörler Sevgi Kutluay ve Ali Serkander, sergiyi gezen katılımcılara bilgi verdi.


GÜNAY'IN KONUŞMASI

Türk ve İslam Eserleri Müzesinde verilen iftar yemeğinin ardından konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ilk defa İstanbul'a bu kadar yakışan bir etkinlik gerçekleştirildiğini belirterek, İstanbul'un bir yanıyla doğuda, bir yanıyla batıda engin bir medeniyetin izlerini taşıyan medeniyetlerden biri olduğunu vurguladı.

Sergide yer alan Kur'an-ı Kerim'lerin sadece İstanbul halkıyla değil, bütün dünyayla paylaşıldığını ifade eden Günay, gerek Topkapı Saray ı, gerek Türk ve İslam Eserleri Müzesi, gerekse Vakıflar Genel Müdürlüğü depolarında binlerce hazine bulunduğunu kaydetti. Günay,

"Bunları gün yüzüne çıkarmak için şu andaki gayretlerin birkaç misline çıkarılması, bizimle özel ve kamu herkesin işbirliği yapması gerekiyor" dedi.

Günay, serginin ülkenin güzelliklerinin anlaşılmasına ve şuur aydınlanmasına vesile olacağına inandığını belirterek,

"Kur'an-ı Kerim mushaflarını sergiliyoruz. Elbette bizim için bir sıradan kağıda çok düz bir yazıyla yazılmış olsa bile onun mazrufu, muhtevası çok önemlidir.
Bütün dinler kutsal kitaplarına büyük önem vermiştir, bu çok özel ve büyük zenginlik ama kutsal kitapların mazrufu her zaman zarfından daha önemlidir. Bunu da aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor" diye konuştu.

Serginin Kadir Gecesi dolayısıyla yarın akşam saat 23.00'e kadar açık tutulacağını bildiren Günay, serginin ileride Türkiye'nin ve dünyanın başka mekânlarında da açılmasını umut ettiğini söyledi.


BARDAKOĞLU'NUN KONUŞMASI

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu da, bu yılın, Kur'an-ı Kerim'in indirilişinin 1400. yılı olduğunu anımsatarak,

"O Kur'an bizi her türlü yanlış yoldan, düşünceden korudu ve 14 asırdır bizi bir sağlıklı yol üzerinde tuttu.

Bu bakımdan Rabbimizin Kur'an-ı koruması kadar Kur'an'ın da bizi koruması önemlidir. Kur'an'ı sadece hidayet rehberi değil, medeniyetin temel taşı yaptık.

Onun her harfini anlamaya ve her mesajını gerçekleştirmeye çalıştık" diye konuştu. Şekil ve muhteva olarak Kur'an-ı Kerim'e saygıyı dindarlığın temel taşı yaptıklarını ifade eden Bardakoğlu, şunları kaydetti:

"Dindarlık, Müslümanlık sadece şekil üzerinde kalmasın. O Kur'an'ın satırları arasından sadıra ve gönlümüze doğru insin.

Yarın akşam Kadir Gecesi. Bu gece bin aydan daha hayırlı. Böyle olmasının nedeni, Kur'an'ın o gecede inmesinden dolayıdır. O Kur'an bizim gönül dünyamıza inerse, davranışlarımıza yön verirse, her birimiz Kadir Gecesi'nden daha değerli oluruz.

İnanıyorum ki bu sergi Kur'an'la buluşmamız için Kur'an'ı evimize ve gönül dünyamıza misafir etmek için ufuk ve penceredir."

Antik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Artam, sergi kapsamında Yıldız Holding tarafından 500 sayfalık bir kitap hazırlandığını belirterek, kitaptan elde edilecek gelirin müzeye yeni Kur'an-ı Kerim'ler alınması ve bunların restorasyonu için kullanılacağını bildirdi.


PAKİSTAN'A YARDIM ÇAĞRISI

Avukat Kezban Hatemi de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Pakistan'a gittiğini anımsatarak, Pakistan'da felaketin hala devam ettiğini, oradaki vatandaşların olayı "yavaş ilerleyen tsunami" olarak ifade ettiklerini söyledi.

Hatemi, şunları kaydetti:

"Ülkenin yüzde 20'si sular altında, çocuklar ve 100 binin üzerinde hamile kadın çamurlar içinde, üstlerinde, başlarında hiçbir şey yok.

İklim koşulları dayanılmaz derecede kötü, 60 derece, yani devamlı bir sauna içindesiniz ve dışına çıkamıyorsunuz. Küçük çocukların devamlı ateşi 39,5 derece, hastalık ateşi değil ısı nedeniyle.

Biz sivil inisiyatif için 'İnsanlık ve Pakistan için hemen şimdi' sloganıyla bir zincir hazırladık. Zinciri internetten takip etmenizi ve olağanüstü gayretle insanların yaralarını sarmaya çalışan Kızılay'a bağış yapmanızı rica ediyorum.

Büyük değil, 5'er lira bile kâfi. Ama devamlı ve herkesin bu zincire katılmasını sağlayın. Bu mübarek günde zekât ve fitreleri oraya gönderin.

Eğer biz bugün lafzı ve manası mucize olan Kur'an-ı Kerim'in idrakinde olsak, insanlık bu halde olmazdı. Lütfen Pakistan'ı unutmayın."

SERGİ, 1 ARALIK'A KADAR GÖRÜLEBİLECEK

"1400. Yılında Kur'an Sergisi"nde, Kur'an-ı Kerim'in ilk nüshaları olarak kabul edilen 250 binyapraklık "Şam Evrakı Koleksiyonu"nun nadir parçalarıyla, büyük bir bölümü ilk defa sergilenen el yazması Kur'an-ı Kerim ve cüzlerinden oluşan 250 eser yer alıyor. Adını, getirildiği Şam Emeviye Camisi'nden alan "Şam Evrakları Koleksiyonu", 13 bin 882 kaleme kayıtlı 250 binyaprak ve ciltten oluşuyor.

Şam evraklarının önemli bir bölümünü parşömen ve kâğıt üzerine yazılmış Kur'an sayfaları meydana getiriyor. Kur'an-ı Kerim'in günümüze ulaşan ilk örnekleri arasında olduğu kabul edilen Kur'an yaprakları ve ahşap iskeletli deri ciltlerin kayıtlı olduğu Şam Evrakları, İslam Kitap Sanatının bilinen ilk örneklerini ihtiva etmesi nedeniyle dünyanın sayılı koleksiyonları arasında yer alıyor.

Şam Evrakları'nın en önemli özelliği ise, İslam dünyasında bilinen en erken tarihli vakıf kaydı yazılı olan Kur'an yapraklarının koleksiyona kayıtlı olması. 19. yüzyılın sonunda Şam Emeviye Camisi büyük bir yangın geçirince evrakların pek çoğu harap oldu, kurtarılan belgeler arasından seçilenler 1911'de Topkapı Sarayı'na getirildi.

Koleksiyon, 1913'te de bugünkü adıyla Türk ve İslam Eserleri Müzesi olan Evkaf-ı İslami’ye Müzesi'ne gönderildi. Serginin başyapıtları arasında dünya müzeleri ve kütüphanelerinde muhafaza edilen, nüsha sayısı sadece 6 olan ve Hz. Osman(R.A.) dönemine atfedilen Kur'an-ı Kerim'lerin en erken tarihli nüshalarından biri ile Hz. Ali dönemine atfedilen Kur'an-ı Kerim de yer alıyor.

İslam kitap sanatının erken nüshalarının yanı sıra eserleriyle hat sanatına yön veren ve bazıları ekol oluşturan hattatlar İbn Bevvab adıyla tanınan Ali Hilal el-Bağdadi, Yakut el-Mus'tasimi, Ali Muhammed Ebu Talib, Ali Muhammed el-Hüseyni, Ahmed es-Suhreverdi, Ergun el-Kamili, Abdullah el-Seyrafi, Muhammed el-Hac Devletşah eş-Şirazi, Muhammed Suud eş-Şafii, Şemseddin Muhammed Emir Ali et-Tebrizi, el-Gani İbn Ahmet Şeyh Ali Muhammed eş-Şerif el-Mufeki, Abdülkadir Abdülvehhab bin Şahmir el-Hüseyni, Muhammed Kıvam, Emir Mehmed Han, Şeyh Hamdullah, Cemaleddin el-Amasi, Halillullah ibn Mahmut Şah, Ahmed Karahisari, Pir Mehmed Şükrullah, Behram Abdülbasir, Abdullah el-Kırimi, el-Katib el-Antalyevi, Ferhad Paşa, Hafız Osman, Şekerzade Mehmet Efendi, Galatalı Ahmet Naili, es Seyyid el-Hac Mustafa İzzet, Abdullah Zühdi, Hafız Salih er-Rızai el-Vidini'ye ait eserler bulunuyor.
"1400. Yılında Kur'an-ı Kerim Sergisi"
iki bölümden oluşuyor. M üzenin geçici sergi salonunda çağdaş bir sergileme yapılıyor. Burada bilgi panolarını n yanı sıra interaktif kiosklar da bilgilendirme için kullanılıyor.

Serginin ikinci bölümü, müzenin ana binasında kronolojik olarak düzenlendi. Burada Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra mukaddes emanetlerin bulunduğu bir bölüm oluşturuldu. Sergi, 1 Aralık'a kadar açık kalacak.

AA


HABER:
www.timeturk.com - Pazar 05.09.2010

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder