5 Eylül 2010 Pazar

Bu gece Kadir Gecesi

Bugün 05 Ağustos 2010 Pazar… Bu Gece KADİR GECESİ... Rahmet ve bereket ayı Ramazan'ın sonuna yaklaştığımız bu günlerde Müslümanları Kadir Gecesinin heyecanı sardı.

Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'in indirildiği ve 'bin aydan daha hayırlı' olarak nitelendirilen Kadir Gecesi, bugün Ramazan boyunca okunan binlerce hatmin duası ile idrak edilecek.

Bu gece bin geceden daha hayırlı


Bu kutlu geceden istifade edilmesi, ancak Kur'an-a yönelmekle ve hayatı peygamber kılavuzluğuyla yaşamakla mümkün olacaktır. Kur'an'ın indiği her gönlün, Kur'an'ın rehberlik ettiği her hayat, Kadir Gecesi kadar değerlidir.

Kur’an-i Kerim’in inmeye başladığı Ramazan ayinin yirmi yedinci gecesi İslam’da en kutsal ve faziletli gecedir. Kadir gecesi, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an-i Kerim de bu gecenin faziletini belirten müstakil bir sure vardır. Bu surede yüce Rabbimiz söyle buyurmaktadır:

“Doğrusu biz Kur’an’ı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir gecesi bin aydan hayırlıdır. Melekler ve Cebrail o gecede Rablerinin izniyle her türlü is için inerler. O gece, tanyerinin ağarmasına kadar bir esenliktir” (Kuran-ı Kerim, Kadir Suresi:1-5).

İnsan şayet gerçek manada Rabbine kul, Resulüne ümmet olabiliyorsa, insanların duasını alıp geride hayırlı işler bırakabiliyorsa Allah(C.C.) katında Kadir Gecesi'nden daha değerlidir.

Bu itibarla, Kur'an'ın insanlık âlemine inmesinden öte, onun gönül dünyamıza inmesi ve davranışlarımıza yansıması önemlidir.

Bu akşam kutlanacak Kadir Gecesi dolayısıyla pek çok hayır ve bereketi barındıran bu gecede manevi haz ve vecdin doruğa ulaştığını, meleklerin seher vaktine kadar yeryüzüne indiğinin müjdelendiği bir gecedir.

Sevgili Peygamberimiz (S.A.V), bu mübarek gece ile ilgili olarak,

"Kim inanarak ve sevabını Yüce Allah'tan umarak Kadir Gecesi'ni ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır" buyurmuş ve bu gece,

“Allah'ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet" diye dua etmemizi tavsiye etmiştir.

Bu gece bütün dünyada ve ülkemizde Kur’anlar okunacak, dualar edilecek, televizyonlar bazı camilerden canlı yayınlar yapacak.

Türk Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl, Kadir Gecesi’nde vatandaşların kolay ulaşabileceği ve halkın yoğunlukla ziyaret ettiği yurt çapındaki 2 bin 194 camiyi, ibadet etmek isteyenler için sabaha kadar açık tutacak.

Kadir Gecesi Denilmesinin Sebebi

Bu geceye Kadir gecesi denilmesi şeref ve kıymetinden dolayıdır. Çünkü:

a) Kur’an-i Kerim bu gecede inmeye başlamıştır.

b) Bu gecedeki ibadet, içerisinde Kadir gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha faziletlidir.

c) Gelecek bir seneye kadar cereyan edecek olan her türlü hadiseler Allah Teala’nın ezeli kaza ve takdiri ile ilgili meleklere bu gece bildirilir (Tecrîdi Sarih Tercemesi, VI, 312).

d) Bu gecede yeryüzüne Cebrail ve çok sayıda melek iner.

e) Bu gece tanyerinin ağarmasına kadar esenliktir, her türlü kötülükten uzaktır. Yeryüzüne inen melekler uğradıkları her mümine selam verirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder