19 Eylül 2010 Pazar

Osmanlı Devleti Sempozyumu


''Söğüt'ten Üç Kıtaya Osmanlı Devleti'' Sempozyumu, düzenlenen törenle başladı.


Bilecik Üniversitesi (BÜ) tarafından düzenlenen ve 17 ülkeden 60'a yakın akademisyenin katıldığı ''Söğüt'ten Üç Kıtaya Osmanlı Devleti'' sempozyumu düzenlenen törenle başladı.

Vali Halil İbrahim Akpınar, Söğüt Hamidiye Külliyesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kendinden önce yaşayan medeniyetlerden elde ettiği bilgileri reddetmediğini belirtti.

Akpınar,
''Çocukluğumuzda Osmanlı devleti haritasına baktığımızda hep bir iç geçirirdik, 'acaba tekrar mümkün mü' diye. Bunun tekrarı mümkün değil haliyle. Biz Anadolu'da yaşayan o büyük medeniyetin mirasçıları olarak aynı coğrafyaya sevgiyi, kardeşliği, barışı, adaleti ve merhameti taşıyabiliriz'' dedi.

Türkiye'nin çevresinde, yakın ülkelerde yaşanan felaketlerde, sıkıntılarda bunu en güzel şekliyle gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Komşularımızda olan biten hadiselere uzak durmuyoruz. Onlara yakın davranıyoruz. Arap coğrafyasında Filistin'de, Balkanlarda, Pakistan'da Anadolu insanı merhametini, sevgisini ve dostluğunu gösteriyor.

Bizler zenginleştikçe, kalkındıkça, demokratikleştikçe, özgürleştikçe, bağrımızdan çıkacak güzellikleri ve iyilikleri çevremize yaymaya devam edeceğiz.

Hem bölgemizin hem dünyanın huzur ve sükun bulmasında bizlere büyük görev düşüyor. Bizler de bu görevden bir parçasını yerine getiren insanlar olarak bunların mutluluğunu yaşayacağız.''

Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan da Osmanlı çınarının ulaştığı coğrafyaların her birinden sempozyuma birer akademisyen davet ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:

''Onların kendi tarih ve kültürlerinde Osmanlı dönemi neyi ifade ediyor, ana teması içinde birlikteliklerimizi ve ortak değerlerimizi yeniden gündeme getirelim istedik.

Siyaset ve diplomatik alanda ülkeler arasında canlanan ilişkilerimizi akademik ve sanat alanlarında canlandırarak halkların birbirlerini daha iyi tanıması, insanların birbirlerini tanıdıkça birbirlerine ne kadar benzediklerini fark etmesi ve böylelikle kaybettiğimiz yılları kısa zamanda tekrar kazanabilmek adına bize düşen görev çerçevesinde ilgili kuruluşların büyük gayretleriyle program ortaya çıktı.

Ümit ediyorum bu başlangıçlar hayal ettiğimiz güzelliklerin ortaya çıkması için bize yeni bir dinamizm, yeni bir şevk verecek.''

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Orman da Osmanlı devletinin İslam medeniyetinin son klasik sentezi olduğunu belirterek,

''Bu bakımdan medeniyet tarihçilerinin üzerinde dikkatle durmaları gereken bir tarih fenomenidir. Aslında politikacıların da dikkatle öğrenmeleri ve istifade etmeleri gereken büyük bir tecrübedir'' dedi.

Sabri Orman,

''Osmanlı İmparatorluğu'nun, İslam uygarlığının en uzun ömürlü siyasi organizasyonu olduğunu'' ifade ederek,

''En uzun ömürlü olması onun ayrıca dikkatle incelenmesi gerektiği anlamına gelir. Tarih aslında bir ölüler diyarı, tarihçilikte de bir mezar kazıcılığı değildir.
Tarihte tabi kaynaklar gibi kendine mahsus bir kaynak türü olduğu kanaatindeyim. Tarih, ekonomik, siyasi, kültürel ve her alanı bakımından yaratıcı bir şekilde yararlanabilecek canlı bir alandır''
diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Akpınar, Söğüt Kaymakamı Vural Karagül ve Söğüt Belediye Başkanı Osman Güneş, 17 ülkeden sempozyuma katılan akademisyenlere çeşitli hediyeler verdi.

Halk oyunları gösterisiyle devam eden açılış sempozyumu, BÜ öğrencilerinin hazırladığı ''Osmanlı Sanat Eserleri'' sergisinin gezilmesi ve akademisyenlerin ülkelerinden getirdikleri toprakları Ertuğrulgazi Türbesine bırakmalarıyla sona erdi.

AA

(www.timeturk.com - Cuma 17.09.2010 - 22:11)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder