Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erol Erduran, Karadeniz Bölgesi'nde sıkça görülen tatarcık sineğinin ısırığının hastalığa yol açtığını söyledi.
Tatarcık sineğinin taşıdığı parazitin insan vücuduna girerek savunma mekanizmasını altüst ettiğini belirten Prof. Dr. Erol Erduran, kemik iliği, karaciğer ve dalağın makrofaj denilen kısmına yerleşen parazitin vücudun savunma hücrelerini zayıf düşürdüğünü kaydetti. Bölgede bu hastalık daha çok Maçka'dan Torul Vadisi'ne kadar olan bölümde görüldüğüne dikkat çeken Erduran:
“Sadece dişi tatarcıklar insanları ısırır. Isırılan kişi eğer allerjik bir yapıya sahip değilse ısırılan yerde ağrı hissetmez ve lokal irritasyon görülmez; ısırılanların sadece yüzde 1’lik kesimi ısırıldığının farkına varmaktadır.
Tatarcık sineğinin ısırdığı insanlarda, ısırığın olduğu yerdeki deride kaşıntılı kabarıklıklar oluşur ve 5 gün kadar devam eder. 3-6 günlük bir sürenin ardından hastalık aniden ortaya çıkar. Hastalık genel olarak birdenbire, titreme veya ürpermelerle ateşin yükselmesi şeklinde başlar, bazı hallerde önceden kırıklık, baş dönmesi, bacak ve karında anormal hisler olabilir.
Başlangıçta veya daha sonra baş ağrısı, gözlerde yanma, göz arkasında göz hareketleriyle ortaya çıkan ağrılar, ensede ve sırtta sertlik, oynaklarda ve taraflarda ağrılar, tat alma duyusunda değişiklikler, iştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık veya sürgün, boğazda ağrı, burun kanaması, baş dönmesi olabilir.
Bu parazitleri taşıyan sinekler genellikle durgun suların olduğu yerlerde yaşamaktadır" dedi.
Prof. Dr. Erduran, bölgede yaşayan insanların yüksek ateş gibi şikâyetleri mutlaka dikkate alması gerektiğine dikkat çekerek:
"Eğer hastalık zamanında tedavi edilmezse, bağışıklık sistemi de zarar gördüğü için hasta değişik enfeksiyonlara maruz kalmaktadır. 3-5 yıl içinde ölüm bile gerçekleşebilir.
Tedavi edilmesi halinde ise hastalar 6-8 hafta süren bir tedaviden sonra sağlığına kavuşur" diye konuştu.(http://www.haber61.net/).
Tedavi edilmesi halinde ise hastalar 6-8 hafta süren bir tedaviden sonra sağlığına kavuşur" diye konuştu.(http://www.haber61.net/).
Tatarcıklar beslenmesini mutlaka insanlar ve hayvanlardan kan emerek yaparlar. Tatarcıklar geceleri aktif olup beslenmesini mutlaka geceleri yaparlar.
Tatarcıklar yaşam alanı olarak pis, kokulu ortamları, mağaraları, hayvan ağılları, çamurlu alanları, pis lağım sularının aktığı yerlerde, su birikintilerinde, ağaç kovuklarında, evlerde duvar yarıklarında, olmak üzere birçok ortamda bulunurlar.
Tatarcıklar beslenmesinde kana ihtiyaç duyduğu için evlerimize kadar gelirler insan ve hayvanlardan kan emerler. Aynı zamanda tatarcıklar besin olarak meyve suyunu ve meyve üzerindeki şekerli içeceklerden beslenirler.
Tatarcıklar insan ve hayvandan beslendikten sonra 2-3 gün içinde yumurta bırakır. Tatarcıklarda üreme ve yumurta bırakma işi dişi tatarcığa aittir. Dişi tatarcık nemli ve sulu ortama yumurtasını bırakarak çoğalırlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder