11 Haziran 2019 Salı

ESNAF, FAZLA TATİLDEN DERTLİ!

İSTANBUL - KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç: "9 günlük bayram tatili turizmciyi sevindirirken, esnafı üzdü!"


Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, görüşlerini şöyle yansıttı:

"Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, son yıllarda uygulanan uzun bayram tatilleri, kamu ve özel sektör arasında haksızlığa neden olduğu gibi çalışan ile işveren arasında da tatsızlığa neden olmaktadır. En kötüsü de, küçük esnaf bayram alışverişi yapamamaktadır. Çünkü 9 günlük bayram tatillerini fırsat bilen vatandaşlar, Ramazan Bayramında da görüldüğü gibi sahil kentlerine ve memleketlerine akın ediyor.

Halkın bir kısmının 9 günlük tatili fırsat bilerek şehir dışına gitmesi, İstanbul trafiğinde gözle görülür derecede rahatlama yaşatsa da esnaf yapması gereken ‘arife’ alışverişini yapamamaktadır!

Bayram alışverişinin en çok yaşandığı Mahmutpaşa ve çevresinde bile parmakla sayılabilecek kadar müşterinin kalması, durumun bariz bir göstergesidir. Her zaman cıvıl cıvıl olan Eminönü Meydanı’nda ise güvercinler kalmış! Onlar bile yem atacak insan bulamıyor! Vapur iskeleleri ve caddeler bomboş…

İstanbul’da her gün yüz binlerce araç tarafından kullanılan yollar ve köprüler tamamen boşaldı. Günde 2 milyondan fazla insanın seyahat için kullandığı metrobüs ve metro durakları adeta sessizliğe gömüldü.

"TURİZMCİLER İŞ YAPSIN DİYE KÜÇÜK ESNAFI BATIRMANIN GEREĞİ YOK!"

Turizmciler iş yapsın diye küçük esnafı batırmanın alemi yok! Bayram dolayısıyla iş yapamayan esnaf, 9 günlük tatilleri çıkaranlara çok kızgın! Esnaf bu gereksiz uzun süreli tatile sevinemiyor. Çünkü, bu tatiller esnafın zarar etmesine sebep  oluyor. Nitekim, küçük esnaf ve sanatkârlar Ramazan ayında gerçekleştiremediği satışlar nedeniyle ümidini bayrama bağlamıştı. 9 günlük tatille çoğu vatandaş tatil yörelerine ve memleketlerine gidince, bu bayramda da esnaf umduğunu bulamadı.

Günümüzde bayramlar artık ibadet çerçevesinde değil, adeta seyahat günleri ve tatil olarak algılanmaya başlandı. Bayramlardaki alışverişin geçmiş yıllara göre az olmasının nedeni uzun tatillerdir. Bu durum haliyle alışveriş kültürünü değiştirdi.

"23 NİSAN ÇOCUK BAYRAMI'NI BİLE UZATACAKLAR!"

Vatandaşlar uzun bayram tatiline adeta teşvik ediliyor. Artık insanlar bulundukları şehirlerin dışında bayram tatili yapıyorlar. Bu, bayramın ruhuna aykırıdır. Halkımızın bayram kültürü yok olmaktadır.

Uzun tatillerden dolayı bayram modundan çıkamayan çalışanlar kendilerini işe veremiyor. Elbette her insanın belli aralıklarla tatil yaparak dinlenmeye ihtiyacı vardır. Ancak tatillerin uzun süreli olması, kişinin bu rahatlık durumuna alışması, yeniden eski temposuna geçmesini bir o kadar güçleştiriyor. Bayram tatili sona ermesine rağmen bazı işyerlerinin kapalı olması, tatil anlayışının alışkanlık haline getirildiğinin bariz bir göstergesidir. Esnafın düzensiz çalışması, piyasaların verim oranını olumsuz yönde etkilemektedir.

"TÜRKİYE YILIN ÜÇTE BİRİNİ TATİL İLE GEÇİRİYOR"

Hemen hemen her yıl hafta sonları, milli ve dini bayramlar da dâhil olmak üzere 112 gün civarında tatil yapılıyor. İdari izinleri de katarsak bu sayı git gide artmakta. Bir yıl 365 gün olduğuna göre bunun üçte biri tatille geçmektedir. Türkiye’nin gelişmekte olan bir ülke olduğunu göz önünde bulundurarak, bu kadar fazla tatil yapılmasını doğru bulmadığımızı, ülkemizin kalkınması için daha çok çalışmamızın gerektiğini savunuyoruz. Ayrıca belirtmek isterim ki, hiçbir gelişmiş ülkede dahi böyle bir uygulamaya yer verilmemektedir.

Ekonomik yönden gelişen ülkeler seviyesine ulaşmamız için çalışmaya daha çok zaman ayırmamız gerekli. Ülkemizde tatilin uzun olması en çok turizmcileri sevindirir. Türkiye’de bu kadar fazla resmî tatil günlerinin olmasını doğru bulmuyorum. Bu kadar fazla tatil, iş performansını bozduğu gibi insanları da rehavete sürüklüyor

Kamu kurumları 9 günlük tatilden dolayı mesai yapmazken; özel sektörler, bankalar ve bazı şirketler bayram tatili içerisinde mesai yapmaktadır. Bu durum haliyle kamu ile özel sektör çalışanları arasında haksızlığa neden olduğu gibi işçi ve işveren arasında da hoşnutsuzluğa neden olmaktadır."

11.06.2019


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder