11 Ocak 2019 Cuma

ÇİFTÇİ SORUNLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ İLE BAKANLIĞA SUNULDU!

TRABZON - Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU, Trabzon'lu çiftçilerin sorunlarını Ankara'da yaptığı görüşmelerde Trabzon Milletvekili Adnan GÜNNAR ile birlikte ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa AKSU'ya iletti.

"BÖLGENİN KALKINMASI TARIMLA OLACAKTIR"

Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Başkan Eyüpoğlu'nun 'Çiftçi Sorunları ve Çözüm Önerileri' dosyasında;

"1- Yağışlı iklime sahip bölgemizin ve engebeli arazi yapısından dolayı bölgeye uygun makine ekipman ihtiyacını ön plana çıkarmaktadır. Son yıllarda artan külleme hastalığı ile mücadele, fındıkta kalite ve verim kaybına neden olan zararlılarla mücadelede zamana karşı bir yarış söz konusudur. Yağışlı gün sayısının fazla oluşu ilaçlamanın kısa zamanda bitirilmesi mecburiyetini doğurmaktadır. Bu da ancak el arabası tipi pülverizatörler ile mümkün olacağından makine ekipman desteği yeniden yürürlüğe sokulmalıdır.
2- Yetersiz besleme fındık bitkisinde birim alandan elde edilen ürün miktarını düşürmektedir. Gübreleme her ne kadar el ile toprağa savrularak yapılsa da, bunların toprağa karıştırılma mecburiyeti vardır. Aksi halde çevre kirliliğinden tutun da, gübrelerin boşa kullanılmasına kadar birçok olumsuz durumun doğmasına neden olunacaktır. El traktörü ile toprak işleme ve gübrenin toprağa karıştırılması çok daha pratik olmaktadır. Bununla birlikte bölgeye özel paletli el traktörlerinin bölgemize kazandırılması bu tip makinelere talebi daha da artıracaktır.
3- Basınçlı sulama sistemlerinin 2020 yılına kadar devam eden hibe destek süresinin uzatılması bölgemiz açısından önemli bir taleptir. Bölgemizde hali hazırda 10 adet olan sulama sistemli fındık bahçesi sayısı çok daha artırılarak, Fertigasyon alışkanlığının yaygınlaştırılıp, birim alandan ortalama 300 kg/da verim elde edilen bahçeler oluşacaktır.
4- Yıl boyunca ılıman geçen ve yumuşak bir iklime sahip bölgemizde yağış birçok hastalığın tetikleyicisi ve ortam sağlayıcısı olmaktadır. Çilek yetiştiriciliğinin ve sebze üretiminin bölgemizde örtü altında yapılması çok daha akılcı bir yaklaşımdır. 500 m ² ebatında model seraların bölgemize kazandırılması her türlü sebze üretimi ve fide/fidan yetiştiriciliğini de bölgemizde mümkün kılacaktır. Örtü altı üretim modeli bu tarz yetiştiriciliği pratik ve ekonomik olarak bölgemiz çiftçilerine sunacaktır.

Kırsal Kalkınma Yatırımlarında

5- Kırsal Kalkınma yatırımlarının desteklenmesi projelerinde hibe başvurularında 3 yıl şartının kaldırılması,
6- Çiftçilik faaliyetlerinin yönelik başvurularda verilen hibe tutarlarının artan maliyetler oranında artırılması
7- Bölgede Soğuk hava depolarının yaptırılmasında destek alan yatırımcılara kapasite artırımı ve yeni tesis desteklemelerinin sağlanması;

DOKAP destelemelerinde
8- Dokap destekli proje uygulamalarında işletme maliyetleri 2016 yılında yapılan hesaplamalara göre fiyatlandırılmaktadır. 2019-2023 yılları arası yapılacak desteklemelerde yeni maliyetler göz önüne alınarak destekleme rakamları artırılmalı,
9- Büyük baş hayvan tesisi yapımında uygulanan 15 m2'lik alan şartı bölgemiz arazi yapısı ve kısıtlılığı göz önüne alınarak, 2 m2 dinlenme ve 8 m2 gezinti alanı olarak 10 m2 kareye indirilmeli;
10- Projeler içerisine hayvan alımları dâhil edilerek desteklenmelidir."

11.01.2019

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder