4 Aralık 2019 Çarşamba

VAKIFLARIN T. VAKIFLAR BANKASI'NDAKİ HİSSELERİNE EMRİVAKİ!

T. Vakıflar Bankası'nın yüzde 58.5 oranındaki hissesi bir emrivakiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredildi.  


T. Vakıflar Bankası hisselerinden T. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün idare ve temsil ettiği A ve B grubu hisseleri Hazine'ye devredildi. T. Vakıflar Bankası'nın yüzde 58,5 oranındaki hissesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredildi. Devir işlemleriyle ilgili Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Resimi Gazete'de yayınlanan karara göre; Vakıflar Bankası'nın yüzde 58,5 oranındaki hissesi, Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredildi.

A ve B GRUBU HİSSELERİ BAKANLIĞA DEVREDİLECEK

Karara göre Vakıfbank'ın, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait olan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından idare edilen yüzde 58.5 oranındaki A ve B grubu hisseleri, bir hafta içinde Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilecek.

DEVİR İŞLEMİ HİSSE BAŞINA 9,49 TÜRK LİRASI ÜSTÜNDEN YAPILACAK

Devir işlemi, hisse başına 9,49 lira olarak belirlenen değer üstünden yapılacak. Bankanın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilecek olan hisseleri, 2 buçuk milyar lira olan banka sermayesinin 1 milyar 463 milyon liralık kısmını oluşturuyor.

Bankanın Hazine ve Maliye Bakanlığı'na devredilecek olan hisseleri, 2 buçuk milyar lira olan banka sermayesinin 1 milyar 463 milyon liralık kısmını oluşturuyor.

Bankanın A ve B Grubu hisselerinin varlık fonuna geçmesinin ardından yeni ortaklık yapısı şu şekilde oluşacak:

-Hazine ve Maliye Bakanlığı: yüzde 58,50
-Halka açık (Borsa İstanbul üzerinden): yüzde 25,22
-VakıfBank Yardımlaşma Sandığı: yüzde 16,12
-Diğer: yüzde 0,16


DEVLET; ÖZEL STATÜDE OLUP DEVLET İMTİYAZINDAN YARARLANAN MAZBUT ve MÜLHAK ve 903 SAYILI ÖZEL VAKIFLARIN GELİRLERİYLE KURULAN T. VAKIFLAR BANKASI'NIN ANA HİSSELERİNE VAKIF HUKUKUNA GÖRE EL KOYAMAZ!

T. Vakıflar Bankası'nın büyük bir hissesinin Hazineye devri, Türkiye Cumhuriyet Tarihinin en büyük yanlışıdır. Zira, Osmanlı Dönemi'nin son döneminde Vakıflara yapılan gereksiz müdahaleler sonucu vakıf emlakler ve vakıf para ve gelirleri yağmalanmış ve bunun sonunda vakıflar, vakfiye ya da vakıf senetlerindeki hayır şartlarını yetine getiremez olmuş ve vakıf teşkilatı T. Diyanet İşleri Başkanlığı, T. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve T. Vakıflar Bankası Genel Müdürlüğü şeklinde parçalara ayrılmış; Vakıf Teşkilatları hızla dejenere olmaya yüz tutmuştur.



T. Vakıflar Bankası; vakıfların gelirleriyle kurulmuştur. Tıpkı Asya Müslümanlarının Kurtuluş Savaşı'mızda ülkemize gönderdikleri nakdi yardımların fazlası ile T. İş Bankası'nın kurulması ve gelirlerinin bir siyasi kuruluşa ve bazı kurumlara tahsis edilmesi gibi...!



Vakıf Bankası, Devlet imtiyazından yararlanan, ancak Devlet bankası olmayıp özel bir bankadır.



Bu açıdan karar çok yanlış olmuştur. Devlet özel statüdeki vakıfların emlak ve gelirleri ve vakıf paralarla kurulmuş bulunan bir bankaya vakıfların hukuku incelenmeden bir emrivaki ile el konularak, telafisi çok zor olan tarihi bir yanlışa imza atılmıştır.

Konunun hassasiyeti bakımından, örneğin; Sultan II. Beyazid (Veli)'nin (1481-1512) Vakfiyesi'ndeki 'Vakıf Bedduası'na bir bakalım:

"Allah'a (C.C.) ve ahiret gününe inanan, güzel ve temiz olan Hazreti Peygamberi (Sallalahü Aleyhi Vesellem) tasdik eden, Emir, Bakan, küçük veya büyük her hangi bir kimseye, bu vakfı değiştirmek, bozmak, nakletmek, eksiltmek, başka bir hale getirmek, iptal etmek, işlemez hale getirmek, ihmal etmek ve tebdil etmek helal olmaz.



Kim onun şartlarından her hangi bir şeyi veya kaidelerinden her hangi bir kaideyi bozuk bir yorum ve geçersiz bir yöntemle değiştirir, iptal eder ve değiştirilmesi için uğraşır, feshedilmesine veya başka bir hale dönüştürülmesine kastederse, haram üstlenmiş, günaha girmiş ve masiyetleri irtikâp etmiş olur. Böylece günahkârlar alınlarından tutularak cezalandırıldıkları gün Allah (C.C.) onların hesabını görsün. Mâlik onların isteklisi, zebaniler denetçisi ve cehennem nasibi olsun. 

Zira Allah'ın (C.C.) hesabı hızlıdır. Kim bunu işittikten sonra, onu değiştirirse onun günahı, değiştirenler üzerindedir.



Kuşkusuz O, iyilik edenlerin ecrini zayi etmez..."

04.12.2019


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder