TRABZON - Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü: " Müdürlük olarak, aşırı tuz tüketiminin sağlığa zararları
konusunda bilinç oluşturmak amacıyla, Mart ayı boyunca, ilçelerimizde stant
çalışmaları, okul ve halk eğitimleri yapılacaktır. Etkinliklerimize tüm
halkımız davetlidir."
TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN YAPILAN
AÇIKLAMA:
"Aşırı tuz tüketimi değiştirilebilir bir sağlıksız
beslenme uygulamasıdır ve birçok kronik hastalığın temelinde yer almaktadır.
Özellikle aşırı
tuz tüketiminin neden olduğu hipertansiyon, dünya genelinde
önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde önemli risk faktörüdür. Yüksek kan
basıncı, ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp
hastalıklarının önde gelen risk faktörüdür. Ayrıca aşırı tuz tüketiminin mide
kanseri, osteoporoz, böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili
olduğu bilinmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü; hipertansiyon, kalp hastalıkları,
böbrek hastalıkları başta olmak üzere obezite, diyabet ve bazı kanser türlerinden
korunmak ve kemik sağlığını olumsuz etkilememek amacıyla günlük olarak
tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram olarak önermektedir. Tuz
tüketiminin 5 gramın altına alınması inme riskinin %23 ve genel olarak
kardiyovasküler hastalıkların %17 azaltılmasını sağlamaktadır. Diyetteki tuz
miktarının günde 1 gram azaltılması felçleri %5, kalp krizlerini %3; günde 9
gram azaltılması ise felçleri %34, kalp krizlerini %24 azaltacaktır.
Aşırı Tuz
Tüketimini Azaltmanın 5 Yolu:
1. Yaptığınız yemeklerde kullandığınız tuz miktarını yavaş
yavaş azaltın, ağız tadınız zamanla az tuza alışacaktır.
2. Yemeklerinizi lezzetlendirmek için tuz yerine; çeşitli
baharatlar, dereotu ve maydanoz gibi bitkiler, limon ve sarımsak gibi besinler
kullanın.
3. Çocuklarınızda yemeklerine tuz ekleme alışkanlığı
gelişmemesi için sofranızdan tuzu ve tuzlu sosları kaldırın.
4. Hazır besinleri satın almadan etiketini mutlaka okuyun ve
daha az tuz içerenleri tercih edin.
5. Turşu, konserve, salamura yaprak, zeytin ve peynir gibi
besinleri tüketmeden önce mutlaka suyla yıkayın/suda bekletin, daha fazla taze
sebze ve meyve tüketin.
Her yıl olduğu gibi bu yılda '4-10 Mart Tuza Dikkat Haftası'
dünya genelinde aşırı tuz tüketiminin sağlık üzerine olumsuz etkilerine yönelik
farkındalık oluşturulması ve bilgilendirme yapılması ve aşırı tuz tüketiminin
azaltılması amacıyla 'Tuza Dikkat
Haftası' olarak kutlanmaktadır.
İl Sağlık Müdürlüğü olarak, aşırı tuz tüketiminin sağlığa
zararları konusunda bilinç oluşturmak amacıyla, Mart ayı boyunca, ilçelerimizde
stant çalışmaları, okul ve halk eğitimleri yapılacaktır. Etkinliklerimize tüm
halkımız davetlidir."
08.03.2019