10 Ağustos 2019 Cumartesi

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN BASINA ve KAMUOYUNA!

TRABZON – Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon İçme Suları hakkında sansasyonel yalan haberler yayan, art niyetli haber ve paylaşımları yayanlar hakkında hukukî süreç başlatılmıştır.

 
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: "HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI..!"

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden yapılana açıklama şöyle:

"Kentimizde şebeke sularının temizliği ile ilgili olarak, bazı internet haber siteleri ve sosyal medya hesapları aracılığıyla çeşitli spekülasyonlar yapılmaktadır.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşumuz TİSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından, kurumun sorumluluk alanı içerisinde bulunan şebeke sularının tamamı; kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kontrollere tabi tutulmakta olup, klor kontrolleri de düzenli olarak yapılmaktadır.

Şebeke sularımızla ilgili olarak, insan sağlığını tehdit edecek hiçbir husus yoktur. Art niyetli haber ve paylaşımları yayanlar hakkında hukukî süreç başlatılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

09.08.2019

TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NDEN BASINA ve KAMUOYUNA!

TRABZON – Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Trabzon İçme Suları hakkında sansasyonel yalan haberler yayan, art niyetli haber ve paylaşımları yayanlar hakkında hukukî süreç başlatılmıştır.

 
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ: "HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI..!"

Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nden yapılana açıklama şöyle:

"Kentimizde şebeke sularının temizliği ile ilgili olarak, bazı internet haber siteleri ve sosyal medya hesapları aracılığıyla çeşitli spekülasyonlar yapılmaktadır.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi bağlı kuruluşumuz TİSKİ Genel Müdürlüğümüz tarafından, kurumun sorumluluk alanı içerisinde bulunan şebeke sularının tamamı; kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kontrollere tabi tutulmakta olup, klor kontrolleri de düzenli olarak yapılmaktadır.

Şebeke sularımızla ilgili olarak, insan sağlığını tehdit edecek hiçbir husus yoktur. Art niyetli haber ve paylaşımları yayanlar hakkında hukukî süreç başlatılmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

09.08.2019

VALİ USTAOĞLU'NDAN 'KEMERİN SES GETİRSİN' ÖDÜLLÜ TRAFİK GÜVENLİĞİ YARIŞMASI'NA DESTEK!

TRABZON - İçişleri Bakanlığı'nın Kurban Bayramı tatili süresince çocuklara yönelik 'Hayatı Korumak İçin Senin de Kemerin Ses Getirsin' sloganıyla 'Kemerin Ses Getirsin' isimli ödüllü trafik güvenliği yarışmasının tanıtımı Trabzon'da yapıldı.


Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen ve İl Emniyet Müdürü Orhan Çevik Yomra uygulama noktasında çocuklu araç sürücülerine 'Hayatı Korumak İçin Senin de Kemerin Ses Getirsin' ödüllü trafik güvenliği yarışması ile ilgili bilgi verip sürücülere kırmızı düdük ve broşür dağıttılar.

09.08.2019

MÜBÂREK KURBAN BAYRAMI'NDA NASIL BESLENİLMELİ?

TRABZON - Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü, 11 Ağustos 2019 Pazar Gününden itibaren icra edeceğimiz Mübârek Kurban Bayramı dolaysıyla sağlıklı beslenme için nelere dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.


TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMASI ŞU ŞEKİLDE:

"Dini Bayramlar, tüm aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günlerdir. Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketimi de artmaktadır. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olan kişilerin beslenmelerine dikkat etmeleri gerekmektedir.             


Geleneksel olarak bayramda ikram edilen şeker, çikolata ve hamur işleri (börek, baklava vb)  gibi gıdalar kan şekerini hızla yükselten, enerji içeriği yüksek gıdalardır. Bu gıdaları bayramda birdenbire sık tüketmek sindirim sistemi problemlerine ve kan şekerinin hızlı yükselmesine neden olarak çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Bu nedenle bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmeli, aşırıya kaçılmamalı, yeterli ve dengeli beslenme ilkelerini unutmamalıdır. Mümkün olduğunca bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi tercih edilmelidir.    

Etler; sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik, hem pişirmede hem de sindirimde zorluğa yol açar. Bu nedenle özellikle mide-bağırsak hastalığı olan kişiler kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.


Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için; kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli ve aşırıya kaçmamalıdır. Kurbanlığın sakatat kısımlarını özellikle kolesterol ve kalp damar hastalık riski taşıyan kişiler tüketmemelidir. Bu kısımlar özellikle doymuş yağ ve kolesterolden zengindir.


Kurbanlık satın alırken veteriner kontrolünden geçmiş olmasına, kesim şartlarının uygun olmasına dikkat edilmelidir. Hayvanlarda görülen ve zoonoz olarak adlandırılan bazı hastalıklar insanlara bulaşabilmektedir. Bunlardan kist hidatik, toksoplazmozis, teniyoz, brusellozis, şarbon ve verem gibi hastalıklar ülkemiz açısında önem arz etmektedir. Ancak, bu hastalıkların bir takım basit kuralları uygulamakla önlenebileceği de unutulmamalıdır.


Özellikle Kurban Bayramlarında çok sayıda hayvanın kesilmesi, kesim öncesi ve kesim sonrası gereken kontrol ve hijyen kurallarına dikkat edilmemesi, kesilen hayvanlara ait etlerin tüketiminde (saklama, hazırlama, pişirme vb.) gerekli hassasiyetin gösterilmemesi birçok zoonoz hastalığın yayılmasına zemin hazırladığı gibi çok sayıda insanımızın da bu hastalıklara yakalanmasında neden olabilmektedir. Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır.  Hayvanların kesilmesi, yüzülmesi, karkasın parçalanması, etin nakli, muhafazası, pişirilmesi ve tüketime sunulması aşamalarında kişisel hijyen kuralları ihmal edilmemelidir.


Kurban Etlerini Nasıl Pişirmeliyiz?

Kurban Bayramı'nda, etin tüketim miktarının yanı sıra pişirme yöntemlerine de dikkat edilmelidir. Etler pişirilmeden önce görünür yağlardan iyice ayrılmalıdır. Etlerin pişirilmesinde haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan kaçınılmalıdır. Çok yüksek ısıda, uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli 'kanserojen maddelerin' oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir.

Et; C ve E vitamini içermez. Bu nedenle etin sebzelerle pişirilmesi ya da yanında salata tüketilmesi etteki demirin emilimini arttıracaktır. Etlerin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliğinin sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir.

Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Etler ızgarada pişirilirken, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak ve 'kömürleşme' sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Yüksek ateş yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştırır ve ısı etin iç kısmına ulaşamaz. Bu nedenle etlerin iç sıcaklığı en az 75 ºC olmalıdır. Çok yüksek ısı, etin dış yüzeyinin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.


Kurban Etlerini Nasıl Saklamalıyız?

Kesilen etlerin korunması ve saklanması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar şeklinde değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı ve buzdolabının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır.

Bu şekilde hazırlanan etler, buzlukta -2 derecede 7 gün, -18 derece derin dondurucuda ise daha uzun süreyle saklanabilir. Etler kolaylıkla bozulabilen potansiyel riskli besinlerdir. Etlerin dondurulduktan sonra tekrar çözünmesi bazı 'mikroorganizmalar' için üreme ortamı oluşturur ve bu da sağlığımızı tehdit eder. Çözünen et hemen pişirilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır.

Etlerin, 'oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil', yine buzdolabının alt bölmesinde çözünmesi sağlanmalıdır. Derin dondurucuda saklanan etin buzdolabının sebzelik kısmının üstüne konularak çözünmesi beklenebilir. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözünme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirmektedir.

Bayramda aşırı yemek yeme hissinin psikolojik olduğunu unutmamalıyız, sağlığınızın riske atılmayacak bir durum olduğunu bayram boyunca hatırlayıp beslenmenize özen gösteriniz.

Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü olarak sağlıklı, sıhhatli ve hayırlı bayramlar geçirmenizi dileriz."

09.08.2019

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, KURBAN BAYRAMINA HAZIR

TRABZON - Vatandaşların bayramı, huzurlu şekilde ve sıkıntı yaşamadan geçirmesine yönelik hazırlıklarını tamamlayan Trabzon Büyükşehir Belediyesi, toplu taşıma hizmetini de bayram boyunca ücretsiz verecek.


KABİR ZİYARETLERİNE ÖZEL TEDBİRLER

Bayramda kabir ziyaretlerinin rahatlıkla yapılabilmesi için Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı ekiplerine kentteki pek çok mezarlığın bakım, temizlik ve çevre düzenlemesini yaptıran büyükşehir; Bahçecik, Boztepe, Uğurlu, Bostancı ve Sülüklü mezarlıklarına da yine ücretsiz otobüs seferleri gerçekleştirecek.

Bayram boyunca 09.00 - 15.00 saatleri arasındaki ücretsiz seferler, Bahçecik, Boztepe ve Uğurlu mezarlıklarına gidecekler için Meydan’daki eski BAĞ-KUR binası önünden, Bostancı ve Sülüklü mezarlıklarına gitmek gidecekler için ise Baro Binası yanından kaldırılacak. Bayramın ilk gününde şehir merkezindeki kabristanlarda Kur'an-ı Kerim tilaveti yapılacak ve ziyaretçilere çeşitli ikramlarda bulunulacak.

Ayrıca engelli vatandaşlarımızın kabir ziyaretlerini rahatlıkla yapabilmelerini için mezarlıklarda engelli araçları hazır bulundurulacak.

ZABITA DENETİMLERİNİ ARTIRACAK

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ekipleri de bayram boyunca görevleri başında olacak. Zabıta ekiplerinin sıkı denetimleriyle, belediyelerce hazırlanan kurban kesim yerleri dışında kesim yapılmasına izin verilmeyecek.

Yasağa uymayanlar hakkında yasal işlem yapılacak. Vatandaşların bayram alışverişlerini rahatlıkla yapabilmeleri ve sağlıklı gıda tüketmelerini sağlamak için de denetimler artırılarak, alışverişin yoğun olduğu yerlerde takviye zabıta personeli görevlendirilecek.

BAŞKAN ZORLUOĞLU: "TÜM TEDBİRLERİMİZİ ALDIK"

Trabzon'da Kurban Bayramı'nın huzurla geçirilmesi için kendi görev alanlarıyla ilgili tüm tedbirleri aldıklarını kaydeden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu:

"Belediyemiz, bayram için gereken tüm tedbirleri aldı, çalışmalarını planladı. Bayram boyunca ilgili tüm birimlerimizle halkımızın hizmetinde olacağız. Dayanışmayı, kardeşliği, birlik ve beraberliği milletçe yaşadığımız müstesna günlerden birini daha inşallah, gerek Trabzon'da, gerek ülkemizde, gerekse tüm İslam âleminde huzur içerisinde geçireceğiz.

Bu vesileyle tüm hemşehrilerimin bayramını kutluyor, hep birlikte nice bayramlara ulaşmayı Yüce Mevlâ'dan niyaz ediyorum" diye konuştu.

Trabzon'da vatandaşlar, bayram boyunca belediyenin 153 nolu çağrı hattından istek ve şikâyetlerini bildirebilecek. Kurban satış ve kesim alanlarına içme ve kullanma suyu ulaştırma çalışmalarını tamamlayan TİSKİ Genel Müdürlüğü de içme suyu ve kanalizasyon hizmetlerinin aksamaması ve muhtemel arızalara karşı yeterli ekip görevlendirerek, 185 TİSKİ Mavi Hat ile vatandaşlara kesintisiz hizmet verecek.

09.08.2019

YOMRA BELEDİYE BAŞKANI BIYIK'TAN 'DAL-ÇIK' TEŞEKKÜRÜ

TRABZON - Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, Kaşüstü Mahallesinde yapımı devam eden Dal-Çık (tünel yol) inşaatının ikinci tüpünün de hizmete açılmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'a teşekkür etti.
 

Her iki tüpünde hizmete açılmasıyla birlikte bölgedeki çalışmalara devam edileceğini kaydeden Bıyık, altyapı ve çevre düzenlenmesi çalışmalarının tamamlanmasıyla bölgenin cazibe merkezi olacağını söyledi.

Yomra Kaşüstü'deki Dal-Çık'ın sadece Yomra'ya değil, Doğu Karadeniz'e hizmet vereceğini kaydeden Başkan Bıyık:

"Karayolları Genel Müdürlüğünce, Kaşüstü Mahallemizde yapımına devam edilen tünel yolun (dal-çık) ikinci tüpü de tamamlanarak bayram öncesi hizmete açılmıştır. Bölgedeki çevre düzenlemesi ve diğer çalışmalara bayramdan sonra da ivedilikle devam edilecektir. Sadece Yomra sakinlerine değil, tüm Doğu Karadeniz'e hizmet verecek olan yolun ilçemize kazandırılmasından ötürü Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turan'a, Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu'na, Karayolları 10. Bölge Müdürü Selahattin Bayramçavuş'a, 24 saat esasına dayalı olarak çalışan yüklenici ve taşeron firma çalışanları ile emek ve katkı veren herkese Yomra halkı adına teşekkür ederim. Ayrıca mahalle sakinlerimize ve esnaflarımıza özellikle teşekkür ediyorum. Bölgede sürdürülen çalışmalar en çok mahalle sakinlerimiz ve esnaflarımızın hayatını zorlaştırdı. İnşallah çalışmaların tümüyle tamamlanmasıyla bölgedeki sorunlar çözüme kavuşacaktır." dedi.

09.08.2019

8 Ağustos 2019 Perşembe

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU, ÜST BÜROKRAT ve STK YÖNETİCİLERİNİN KATILIMIYLA ÖRNEK FINDIK BAHÇESİNDE İLK FINDIK HASADI YAPILDI

TRABZON - Trabzon Ticaret Borsası'nın koordinasyonunda 2013 yılında başlatılan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" kapsamında yaşlı ağaçların sökümü yapılarak, yeniden dikilen örnek fındık bahçelerinde bu yılın ilk hasadı gerçekleştirildi.


Yomra ilçesine bağlı İkisu Mahallesi'ndeki Ömer Ustaömeroğlu'na ait bahçede gerçekleştirilen hasat törenine;

Trabzon Valisi İsmail USTAOĞLU, Giresun Milletvekili Cemal ÖZTÜRK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rıfat HİSARCIKLIOĞLU, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla ATAMAN, Yomra Kaymakamı Hasan BALCı, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin GENÇ, TTSO Meclis Başkanı Şadan EREn, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat HACISALİHOĞLU, DKİB Yönetim kurulu Başkanı A. Hamdi GÜRDOĞAN, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Sebehattin ARSLANTÜRK, Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp ERGAN, bölge illerin oda başkanları, diğer ilgililer ve fındık üreticileri katıldı.


Hasat töreninde konuşma yapan Vali Ustaoğlu:

"Bu gün burada benim için de çok anlamlı bir organizasyon gerçekleştiriyoruz. Üretici bir ailenin evladı olarak aranızda bulunmaktan mutluyum. Gözümü açtığımda kendimi fındık bahçesinde buldum. Hayatımızda önemli bir yeri olan fındık bölgede 600 binin üzerinde ailenin geçim kaynağıdır. Ancak bir geçim kaynağının ötesinde kültürümüzün, yaşantımızın, birliğimizin ve kardeşliğimizin pekişmesinde de önemli yeri vardır. Fındık toplamak için Türkiye’nin farklı yerlerinden gelerek bizimle aynı sofrayı paylaşan insanlarımız var. Fındık bu yüzden sadece bir ürün değildir. Ülkemizin farklı coğrafyalarından gelen insanımızın bu vesileyle kaynaşmasına sebep olmaktadır.

Fındığın hayatımızdaki yeri çok farklıdır. Hem üretiminin hem de rekolte olarak bu ürünün kalitesinin arttırılması gerekiyor. Fındıkta verim ve kalitenin arttırılmasına yönelik başlatılan çalışmaları çok önemli ve anlamlı buluyorum. Bu örnek çalışmalar hem fındıktaki kaliteyi ve miktarı arttıracağı gibi hem de ülke olarak pazar gücümüzü daha da sağlam kılacaktır. Fındık alımında TMO'nun devreye girmesi önemli. Üreticimizin yüzünün gülmesi her şeyden önemlidir. Bütün bu çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.


Fındıkta verimin arttırılmasının önemine vurgu yapan Rıfat Hisarcıklıoğlu:

"Fındık üretiminde şampiyon biz isek fındığın Türkiye Ürün İhtisas Borsasında fiyatını da biz belirleyeceğiz. Ayrıca Cumhurbaşkanımız fındık hasatından önce fiyatı 17 lira açıklayarak TMO'yu devreye soktu ve üreticimizin yüzünü güldürdü. Hem yüksek fiyat, hem de yüksek rekolte sayesinde bereketli bir sezon geçireceğiz. Bu çalışmayla daha çok ve daha kaliteli üretim yapmamın yolunu açacağız" diye konuştu.


Konuşmaların ardından fındıklar sepetlerle toplanarak hasat gerçekleştirildi.

08.08.2019