6 Temmuz 2010 Salı

Gümrükçüoğlu Net Konuştu:

Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu Akyazı Projesi’nin devletin makamları tarafından onaylandığını ve çalışmalara başlandığını belirterek; “ Son günlerde bazı kesimlerce proje için kafa karışıklığı ve fikir uçuşması ortaya çıkarma gayretleri var” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumartesi günkü Trabzon Atatürk Alanı'ndaki miting konuşmasında:

"Trabzonspor'u ziyaretten geliyoruz, orada yöneticileri dinledik ve sözlerini nasıl yerine getirmediklerini bize anlattılar.

Tabii bu meydandan defalarca sözler veren Başbakan'ı dinlediniz. Düşündünüz ki, Başbakan sözünü tutar. Ama bu Başbakan sizin bildiğiniz başbakan değil. Sözünü tutmayan bir başbakan.

Ama biz Trabzonspor'un yaptığı devrim gibi, ülkede bu devrimi Trabzon'dan, Adana'dan, Edirne'den başlatacağız. Ben Başbakan olduğumda bakın stat nasıl yapılırmış göreceksiniz
" ifadelerini kullanması üzerine tartışmalar büyüdü.

Yoğun tepkiler üzerine Trabzonspor’dan yapılan açıklamada, herhangi bir şikâyetin söz konusu olmadığı belirtilerek, “Bilakis Başbakan’a teşekkür edildi” denilirken, CHP den yapılan açıklamada ise olay yumuşatılarak, geri adım atıldı.

Trabzonspor gibi siyaset üstü olması gereken bir kuruluşun siyasete alet edilmesi ve polemik konusu yapılması kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı.

Yaşanan tartışmalar üzerine, Gümrükçüoğlu Akyazı Yaklaşımlarını Eleştirerek, gerekli açıklamayı yaptı ve konuya son noktayı koydu.

AK PARTİ cephesinde ise gündemi Akyazı Projesi oluşturdu. Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu isim vermeden Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını ve Trabzonspor Başkanı Sadri Şener’in Başbakan Erdoğan’ı şikâyet eden değerlendirmelerini eleştirdi.

CHP’li meclis üyelerinin de tam kadro katıldığı Trabzon Belediyesi’nin Temmuz ayı ilk meclis toplantısı, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında yapıldı. Başkan Gümrükçüoğlu, meclis üyelerine belediyenin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Gümrükçüoğlu konuşmasında son günlerde sıkça konuşulmaya başlanan Akyazı Projesi’ne de değinildi. Trabzon Belediye Başkanı O. Fevzi Gümrükçüoğlu, Akyazı Projesi’nin kronolojik seyrini belgeleriyle birlikte meclis üyelerine göstererek:

“Akyazı Projesi’yle ilgili ortaya çıkarılmaya çalışılan kafa karışıklığına ve fikir uçuşmasına yol açmamak için olayı somut gerçekleri ile ifade etmeye çalışacağım” dedi.

Gümrüçüoğlu: “6 Şubat 2010 tarihinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na bir yazı göndererek, Akyazı Projesi’nin yapımı için talepte bulundu ve bu yazı üzerine TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar olur yazısını, Başbakanlık makamının onayına sundu.

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün 16.02.2010 tarihli ve 1113 sayılı yazısına istinaden 17.02.2010 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan bu projeye olur veriyor.

Onayın ardından, 23 Şubat 2010 da TOKİ Başkanlığı 1662 sayılı yazıyla Gençlik Spor Genel Müdürlüğüne Türkiye Cumhuriyetinin Başbakanının Akyazı Projesi’ni onaylandığına dair yazısını göndererek, gerekli protokollerin yapılması talebinde bulundu.

Bunun üzerine TOKİ, Karayolları Genel Müdürlüğü, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Trabzon Belediyesi olarak, bir protokol imzalandı.

Beş sayfalık protokole TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Gençlik Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turan ve Trabzon Belediye Başkanı olarak şahsım ve tüm bunlara onur tanığı olarak da Devlet Bakanımız Faruk Nafiz Özak birlikte imzaladık.

Demek ki Akyazı Projesi Türkiye Cumhuriyeti Devleti makamlarının onayı ile başlatılmış ve devam ediyor”
diye konuştu.

DOLGU: JEOLOJİK ve ZEMİN ETÜT RAPORU KESİNLEŞTİKTEN SONRA BAŞLAYACAK

Bu aşamadan sonra Trabzon kamuoyunda projenin hayata geçirileceği bölgenin uygun olamayabileceği yönünde bazı görüşlerin ortaya çıktığını hatırlatan Gümrükçüoğlu:

"Bu anlamda zemin sondajlarını devam ettiren firmaya Jeoloji Mühendisleri Odası ve Jeofizik Mühendisleri Odasına bilgi paylaşımında bulunmasını istedik.

20 tane sondaj yapıldı. Tümünde sağlam kayaya ulaşıldı. Uygun görülen teknik rapor gereğince proje devam ettirildi.

Zemin sondajlarında, dolgunun yapılmasının tektonik olarak bir problem oluşturmayacağı, yapılmasında mühendislik yönünden bir sakıncası olmadığı ortaya çıktı.

Herhangi bir tereddüt kalmaması için teknik raporun eksiksiz gerçekleşmesi noktasında sismik çalışmalar devam ettiriliyor.

Şu anda bu çalışmaları devam ettiren firma, KTÜ ile beraber raporu tamamlamak üzeredir. Bu hafta sonu tamamlanmış olacaktır.

Bunun yanı sıra Akyazı ile ilgili dolgu ihalesi çalışmaları devam ettirilmektedir. Bu hafta Teknik Raporun kesinleşmesinden sonra Akyazı projesinin dolgu ihalesi, TOKİ tarafından yapılacaktır.


Bütün kamuoyunun bu gerçekleri bilmesini isterim" ifadelerine yer verdi.


(Kaynaklar: www.takagazete.com, http://www.gunebakisgazetesi.com/)



HABER: Muhammet YAVRUOĞLU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder