15 Temmuz 2010 Perşembe

NEVZAT YILMAZ’A DAİR GÜLER YÜZLÜ DÜŞÜNCELER

YAZAR: M. Nihat MALKOÇ

Trabzon’da ‘basın’ deyince akla gelen ilk isimlerden biridir Nevzat YILMAZ… Çünkü o, Trabzon’un en eski gazetecilerinden biridir. O, çocukluğundan beri gönlünü gazeteciliğe vermiştir. Ortahisar’daki küçük matbaasında büyük işler yapan bir dost simadır, O…


Nevzat YILMAZ’ı çok eskiden beri tanır, sever ve sayarım. Benim, Trabzon basınına dâhil olmam, üniversiteyi kazandığım 1988 yılına dayanır. O yıldan beri Trabzon basınında varım. Trabzon basınında olup da Nevzat YILMAZ’la karşılaşmamak, onu tanımamak olmaz. Çünkü o, Trabzon basınının duayenlerindendir. Nevzat Ağabey, hangi fikirden insan olursa olsun, ona yardım etmek, destek olmak için hazır kıta olarak bekler. Hepimizin üzerinde hakkı vardır O’nun… O, Trabzon basın mensupları arasında bir köprü görevi görmüştür bugüne kadar…

Nevzat YILMAZ’ın gençliğinden kalma bir matbaası vardır Ortahisar’da, Fatih Camii’nin karşısında… Burada daha çok düğün davetiyeleri basar, cilt yapar. Yani öyle ciddi kitap basım işleriyle uğraşmıyor artık… Bir çorba içmek için tekkesinde gün boyu bekler durur.

Nevzat YILMAZ’ın uzun yıllardan beri çıkarmakta olduğu “Trabzon Haber” adlı küçük, ama şirin bir gazetesi vardır. Bu gazetenin, eskiden değişik zaman aralıklarında çıktığını biliyoruz. Fakat şimdi belli bir zamanda değil, para olunca çıkıyor. Malum basınla uğraşmak maddi külfeti de beraberinde getirir. Bu gibi küçük gazetelerin kendini dönüştürmesi de mümkün değildir. Hep verirsiniz; fakat hiçbir zaman alma imkânı bulamazsınız. Bunu göz önünde bulundurarak gazetenizi, derginizi çıkarmak durumundasınız. Nevzat Bey, bunu göze almış, tok gönüllü bir kişi olarak, yıllardan beri küçük matbaasında eline geçen üç beş kuruşu da bu işlere harcamaktadır. Hatta emekli maaşının bir kısmını da bu işlere harcadığını bilirim. Yayınladığı Trabzon Haber’ gazetelerini de aksesuar olarak matbaasının duvarlarına asmıştır.

Nevzat YILMAZ’ın Ortahisar’daki matbaası şair, yazar ve gazetecilerin uğrak yeridir. Bu küçük mekân Trabzon’un Bâb-ı Âlî’si olarak da hizmet vermektedir. Orada, günün her saatinde birkaç kalem erbabını görmeniz mümkündür. Matbaanın hemen yanında çay ocağı bulunduğu için çayınızı da dilediğiniz gibi içebilirsiniz. Fakat Nevzat Ağabey, gelen dostlara çay ısmarlasa da, kendi çayını kendi ısmarlayanı daha çok sever…

Bu küçük işyerinde şair, yazar ve çizerlerden kimler geçmedi ki. Birçokları Rahmet-i Rahman’a göçmüşlerdir. Ama halen sağ olanlar burayı, yani Ortahisar Bab-ı Ali’sini unutmazlar.

Bu küçücük mekânda yazar, çizer, şairler ve eli kalem tutanlar; koyu sohbetlere dalarlar. Buranın müdavimleri arasında başta Eğitimci Araştırmacı Yazar Mustafa YAZICI olmak üzere Eğitimci Yazar Enver UZUN, Şair Kadir YETER, Araştırmacı Yazar Ahmet MUSAOĞLU, Araştırmacı Yazar Gazeteci Muhammet YAVRUOĞLU, Araştırmacı Yazar Hüseyin ALBAYRAK, Şair Yazar Halit MACİT, Karikatürist Şair Yazar Harun YAVRUOĞLU, Yazar Yahya DEMELİ gibi isimleri sayabilirsiniz.


Trabzon basınının emektarlarından biri olan Nevzat YILMAZ iyi bir dosttur. Onun sohbeti gıybetten uzaktır. Hiç kimse için kötülük düşünmez. Trabzon için yazılan bir satır yazı bile onu heyecanlandırır. Şair ve yazarların kitaplarının okurlara ulaşmasında bir köprü görevi görür. Burası bir çeşit dağıtım ofisi gibidir. Buraya gelen herkesin eline ya bir kitap, ya bir dergi tutuşturulur. Eskiden İstanbul’daki ‘Küllük’ neyse burası da odur. Trabzon’un Küllük’üdür Nevzat YILMAZ’ın matbaası… Burada söze edeple başlanır, futbol değil; Edebiyat, Kültür, Sanat ve Trabzon’un geleceği konuşulur. Muhabbetler sevgiyle beslenir.

Nevzat YILMAZ bir fotoğraf sanatçısıdır aynı zamanda. Fotoğraf onun için bir tutkudur. Kendi çapında ne bulursa fotoğrafını çeker durur. Çektikleri de yabana atılacak cinsten şeyler değil aslında.. Bugüne kadar beş fotoğraf sergisi açmış olması, onun bu işte iddialı ve mahir olduğunu göstermektedir. Onun fotoğraflarında özelde Trabzon’un, genelde Karadeniz’in bütün renklerini görmek mümkündür.

Geçenlerde Muhteşem Kanunî Sultan Süleyman Vakfı’nda Kanuni Haftası nedeniyle 5. Kişisel Fotoğraf Sergisi’ni sanatseverlere sunmuştu. Laf aramızda bu işten de üç beş kuruş kazanmıyor değil… Fakat bu işten hep zarar ettiğini söyler durur. Paraların cama ve çerçeveye gittiğini ileri sürer.

Gazeteci Yazar Nevzat YILMAZ, teşkilatçı ve girişimci bir insandır. O; birçok kültür, sanat ve edebiyat teşkilatının kuruluşunda aktif görevler almıştır. YILMAZ, Karadeniz Yazarlar Birliği ve Muhteşem Kanunî Sultan Süleyman Vakfı’nın da gönüllü üyeleri arasında yer almıştır. Bu kuruluşlardaki hizmetlerine devam etmektedir. Allah ona uzun ve bereketli bir ömür versin.

M. NİHAT MALKOÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder