15 Ağustos 2010 Pazar

Patrik Bartholomeos, Tartışmalı Ayin İçin Trabzon'da

Fener Rum Patriği Bartholomeos gayri yasal olarak verilen özel bir izinle yapılması planlanan Meryemana(Sümela) Müzesindeki ayini yönetmek için beraberindekilerle Trabzon'a geldi, akşam yemeği yedi.

Fener Rum Patriği Bartholomeos, gayri yasal olarak verilen özel bir izinle yarın sabah Trabzon’un Maçka ilçesindeki Meryemana(Sümela) Müzesinde( Manastırı)'nda gerçekleştirilecek olan ayini yönetmek için beraberindekilerle birlikte bu akşam tarifeli uçakla Trabzon'a geldi.

Havalimanı VIP Salonu’ndan çıkışında basın mensuplarına açıklama yapan Bartholomeos, tarihi bir gün yaşadıklarını ifade ederek,

''Bugünü, sayın hükümetimizin bize lütfettiği izne borcuyuz.

Bugünü tarihi Sümela Manastırı(Müzesi)'nda kutlayabilmemiz bir lütuftur. İlk önce yüce Allah'ın, sonra hükümetimizin bir lütfudur. Şükranlarımı bir kere daha arz ediyorum."

Karadenizlileri de pohpohlamayı ihmal etmedi: "Karadenizlilerin hem mert, hem hoşgörülü hem de misafirperver olduklarını biliyoruz ve bunu bir kere daha hepimiz şahsen teyit edeceğiz. Bundan eminim'' dedi.

Bir basın mensubunun 1997 yılında Trabzon'a gemi ile geldiklerinde karşılaştıkları tepkiyi hatırlatması üzerine Bartholomeos,

''O unutulmuştur. 1997'den bugüne kadar 13 yıl geçti. Kötü şeyleri unutmak istiyoruz. Yalnız güzel şeyleri hatırlamak istiyoruz. Eminim ki bu sefer hiçbir huzursuzluk olmayacak'' cevabını verdi. (Kaynak: www.haber61.net 14 Ağustos 2010)

Patrik Bartholomeos, bu açıklamalarının ardından kendisi onuruna Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasında, Müftülüğün mü, Valiliğin mi, ya da TTSO’nın mı, kim tarafından verildiği öğrenilemeyn akşam yemeğine katıldı.


Akşam Yemeğine Bartholomeos'un yanı sıra Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon Emniyet Müdürü Feridun Boz, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Kemalettin Göktaş ve Safiye Seymenoğlu, Trabzon Müftü Yardımcısı Zeki Aksoy, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ile diğer davetliler katıldı.

Akşam yemeğinde Bartholomeos, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ve Müftü Yardımcısı Zeki Aksoy'un arasında oturtuldu. Aksoy'un yaptığı yemek duasına patrik Bartholomeos’un el açıp âmin dememesi gözlerden kaçmadı.


Akşam yemeğinde konuşan TTSO Başkanı Suat Hacisalihoğlu,

"Burada bulundukları zaman içinde hoşgörü içinde iyi zaman geçireceklerini umuyorum” diye söze başladı.

Trabzon ve Türk Halkının bir müzede gayri yasal bir izinle ayin yapılacağı bilindiği halde, Başkan Hacısalihoğlu:

“Dileğimiz bundan sonraki yıllarda da sadece 15 Ağustos değil, diğer günlerde de bu tür organizasyonların yapılmasını temenni ediyorum" dedi.

Müftü yardımcısı Zeki Aksoy ise yaptığı konuşmada,

"Yemeğimize katılımlarından dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz. 4 bin yıllık Trabzon kentinin yaşayanları olarak Trabzon'un tarihi ortak kimliğinin insan sevgisi olduğunu tüm dünyaya ifade ediyoruz.

Trabzon her zaman inançlara saygılı, insanların barış kardeşlik içinde yaşamalarını amaçlamıştır. Bunun tezahürü de bugün Trabzon'da yaşamaktadır. Kentimize gelen misafirlerimize 'Hoş geldiniz' diyoruz" diye konuştu.

Patrik Bartholomeos da iftar yemeğinin sonunda yaptığı konuşmada,

"Bizi bu akşam sevgi, hüsnüniyet ve misafirperverlikle karşılayıp akşam yemeğinde misafir ettiğiniz için şükranlarımızı sunuyoruz.

Bizim için yarın ki ayin büyük önem taşıyor. Sümela tarihi ve kutsal bir mekân.. Bize o mekânda dinimizin geleneklerine göre dualarımızı ifa etmek için fırsat veren devlet büyüklerimize şükranlarımızı arz etmek istiyorum.

Özellikle Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Ertuğrul Günay'a, gerekli iznin verilmesinde gösterdikleri gayret nedeniyle teşekkür ediyorum.

Aynı masa etrafında buluşmak, Yüce Allah'ın nimetlerini paylaşmak, dostluk ve beraberliğin güzel bir göstergesini vermek çok önemli..

Bu mekândan tüm Karadenizliler ve tüm Trabzonlulara selam ve hayır dualarımızı göndermekten mutluluk duyuyorum" şeklinde konuştu.

Patrik Bartholomeos, konuşmasının ardından Trabzon Müftü Yardımcısı Zeki Aksoy'a kadife bir kılıf içinde Kuran-ı Kerim hediye etti. Patrik, Vali, TTSO Başkanı ve Belediye Başkanı'na da çeşitli hediyeler verdi.


Trabzon Valisi Recep Kızılcık ise yaptığı konuşmada,

"Barış, sevgi, kardeşlik adına son derece önemli bir gece. Bu coğrafyada, tüm renklere saygılı olarak ve kendimize güvenerek, binlerce yıldır yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz.

Bu bölgedeki medeniyetin şekillenmesinde çok önemli görevler üstlenen Karadeniz insanının, hoşgörü ve aynı değerlere saygıyla yaşadığına her gün şahit oluyoruz.

Sayın Patrik, uçakta kendisine ikram edilen yemeği hem yanındaki insana (oruç nedeniyle) saygıdan hem de burada bizimle iftar(akşam) yemeği yiyeceğinden dolayı geri çevirmiş. Böylece ne kadar hoşgörülü olduğunu bize göstermiş oldu.

Bu adım insanlık, inançlar ve sevgi ortamının hâkim kılınması adına önemli bir adım"
ifadelerini kullandı.

Vali Kızılcık konuşmasının ardından Patrik Bartholomeos'a,

"Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır" diyerek, Trabzon işi telkariden yapılmış kahve fincanları hediye etti. (Kaynak: www.beyazgazete.com )



HABER: Muhammet YAVRUOĞLU

KAYNAK:
www.haber61.net , www.beyazgazete.com
FOTOĞRAFLAR:
www.haber61.net

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder